Ma 2020. október 01., csütörtök, Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.

Szalaszend története

Szalaszend a történelmi abaúji térségben, a Keleti - Cserháton, a Bélus - patak völgyében található település. A jelenlegi Szalaszend három, a történelem folyamán különálló falunak az összeolvadásából jött létre.

A települések első ismert okleveles említése a XIII. századból való, Szend (Scend), Szala (Zala) és Izbegszend (Izdigszend) alakban. A XIV-XV. században a települések gazdasági fejlettségét és stratégiai elhelyezkedését jól mutatja, hogy földterületeikért folyamatos pereskedések folytak, amelyek következtében Szend, Alsó- és Felső-Szendre vált szét.

Túlélt a település török portyát és zaklatást, majd egy évszázad múltán a császári csapatok betörését.

Az újjáépítés időszaka alatt kialakult a jelenlegi településszerkezet, valamint ekkor épültek a meghatározó építmények (református templom, Hőnig - kastély). A jelenlegi település, Szalaszend 1936. szeptember 1-én jött létre Szala, Alszend, Felszend, Izbégszend falvak egyesülésével.

Jelenlegi helyzete:

Napjainkban a településen kb. 1120 ember él. Önálló  polgármesteri hivatal végzi a közigazgatási feladatokat. Szalaszend meghatározó szerepet tölt be a többcélú kistérségi társulás szervezetében, mert egy mikrotérség központja.

A lakosságszerkezet optimálisnak mondható. A munkanélküliek aránya, ezáltal a szociális ellátásra szorulók száma magas. A település önálló háziorvosi szolgálata látja e a betegeket, egyéb egészségügyi ellátás Encs városában biztosított.

A község önkormányzati intézményei:

- napközi otthonos óvoda

- általános iskola

A közművelődés feladatait a művelődési ház látja el, valamint az a könyvtár, melynek ajtaja a diákok és a felnőtt érdeklődők előtt egyaránt nyitva áll.

 

A község épített értékei:

- Református templom (Alsószend) XV. század

- Református templom (Szala) XIX. század. Mindkét épület barokk stílusú.ű

- Hőnig - kastély: XVIII. században épült, barokk stílusú.

 

Gazdaság:

A községben az önkormányzat által fenntartott intézmények mellett vállalkozások is működnek. A térségben valamikori nagy jelentőséggel bíró állattartás és mezőgazdasági munkák folytak. Ám ez a tevékenység átalakult. Jellemzőbb az egyéni szükségletre termelés. Kiemelkedő mezőgazdasági termelés a néhány éve telepített gyümölcsösökben folyik (meggy és kajszibarack).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Már csak
van hátra nyári szünetig.

Szavazások

Vakáció
 
Hirdetés